To będzie nowy hit w polskich barach sushi? Słodkie rolki i kraftowe piwo z japońskiego chmielu

Zestaw sushi fot. Wikimedia Commons

Zestaw sushi fot. Wikimedia Commons

Największa polska sieć sushi barów Koku Sushi raz do roku zmienia menu, wprowadzając do niego autorskie dania. Od niedawna można ich spróbować także w szczecińskiej restauracji. Hitem nowej karty są rolki na słodko i kraftowe piwo z japońskiej odmiany chmielu.

Piwo, na zlecenie sieci, zostało wyprodukowane przez suwalski Browar Północny. Nosi nazwę Oishi Biru co znaczy dobre piwo i wielu klientów potwierdza, że jest to nazwa adekwatna.



Opracowano je specjalnie pod sushi, pasuje do niego i podbija jego smak mówi Dariusz Łukaszewicz, właściciel Koku Sushi w Szczecinie. Nowe piwo dostępne jest w dwóch smakach: kwiat jaśminu i herbata matcha lub trawa cytrynowa i herbata matcha. Jest to uczciwe, rzemieślnicze piwo, nie słodkie, ani przearomatyzowane. Cytrusowy albo jaśminowy posmak pojawia się dopiero na finiszu. Klienci często zmawiają je najpierw po prostu z ciekawości, ale po spróbowaniu biorą je później do każdego niemal posiłku.

W menu na ten sezon jest więcej niespodzianek. Sieć wprowadziła do karty nową rybę – moonfish z południowego Pacyfiku, która świetnie pasuje do sushi i bardzo dobrze smakuje na surowo. Na rynku obserwuje się też zwrot w stronę korzeni sushi, które było w Azji najpowszechniejszym street foodem. W nowej karcie Koku Sushi pojawiło się więc Chirashi Sushi. To najbardziej tradycyjny sposób serwowania tego dania. Podaje się je w misce, w której na zakwaszony ryż wykładane są kawałki ryby i różne dodatki.

Nowe światowe trendy dotyczące sushi to zaskakujące miksowanie smaków i struktur, a więc w modzie są rolki, w których słodkie miesza się ze słonym czy pikantnym, a chrupkie struktury przenikają się z kremowymi. Koku Sushi z nowym menu wpisuje się w te trendy.

Przyznam, że z nowej karty najlepiej sprzedaje się rolka na słodko uramaki white crunch. Czasami zamówień jest tyle, że naprawdę musimy zagęścić ruchy, żeby się z nimi wyrobić – dodaje Dariusz Łukaszewicz, właściciel restauracji w Szczecinie.

Drugi hit z wprowadzonych nowości to uramaki cytrusowa california z łososiem. Jego clue stanowi zamarynowana w cytrusach ryba, co daje niezwykle odświeżający efekt. Smak podbija też dodatek azjatyckiego sosu ponzu i świeżej skórki cytrynowej. To rolka bardzo odpowiednia na upały i chyba najczęściej komplementowane nasze nowe danie.

W gorące dni sprawdzają się też orzeźwiające oryginalne napoje. W Koku tryumf święcą malinowe i arbuzowe lemoniady oraz mrożona kaktusowa herbata, z procentowych – mojito malinowe i tequila mango.

Koku Sushi w Szczecinie działa od czerwca. Mieści się w centrum miasta przy ul. Wojska Polskiego 40. Należy do kategorii lokali premium. Ma klimatyzowane, wygodnie urządzone wnętrze. Oferuje duży wybór markowych alkoholi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *