Partia Zieloni w ogromnych tarapatach! Sprawozdanie finansowe ODRZUCONE, a wszystko przez … pieniądze zza granicy

Pieniądze z zagranicy na finansowanie partii politycznej – to zarzut, który usłyszeli przedstawiciele partii Zielonych. Takie działanie jest nielegalne i wszystko wskazuje na to, że ugrupowanie może zapomnieć o subwencji.

W przypadku Zielonych przesłanką było przyjęcie środków od osób, które nie spełniają ustawowych wymogów jako darczyńcy na rzecz partii, chodzi przede wszystkim o miejsce zamieszkania osoby, którą zgodnie z ustawą może być tylko obywatel polski mieszkający stale na terytorium Polski. A partia przyjęła środki od osób niespełniających tych wymogów – poinformowano na konferencji prasowej PKW.

Podobnie jak w przypadku Konfederacji, również i Zieloni zapowiadają, iż sprawa będzie miała swój sądowy tok. Przypomnijmy, iż rozstrzygnięcia PKW nie są ostateczne, a partie polityczne, których sprawozdania zostały odrzucone mogą wnieść skargę do Sądu Najwyższego.