Kochasz kurczak z KFC? Mamy tajny przepis! To mega proste

Kurczak w panierce fot. Pixabay.com

Kurczak w panierce fot. Pixabay.com

Chyba każdy z nas ma słabość do kurczaków z popularnej sieci fast foodowej KFC. Bardzo często jednak zastanawiamy się, czy można przygotować sobie taki posiłek w domu? Okazuje się, że tak!

Jak się okazuje, w recepturze nie ma żadnych składników, które można by określić mianem „wymyślnych”. Wszystkie kupicie w najbliższym sklepie spożywczym. Tajemnica tkwi w przygotowaniu.

Przede wszystkim, musicie zacząć od zamarynowania mięsa.

Składniki na marynatę:
* jogurt naturalny (2 łyżki)
* czosnek granulowany (2 łyżeczki)
* sól i pieprz do smaku

Mięso, które planujesz przygotować musi „spędzić” w takiej marynacie co najmniej kilka godzin. My proponujemy, aby odłożyć je na jedną noc do lodówki i wyjąć dopiero na 30 minut przed smażeniem.

Składniki na ciasto:
* dwa jajka
* pół szklanki mleka
* mąka pszenna (4 łyżki)
* mąka ziemniacza (1 łyżka)
* sól (pół łyżeczki)

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą za pomocą miksera. Mieszanina powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.

Przygotowane wcześniej kawałki kurczaka dokładnie obtocz w cieście. Najlepiej zrób to kilkukrotnie, dla pełnego „objęcia”.

Składniki na panierkę:
* mąka pszenna (2 łyżki)
* papryka słodka (1 łyżeczka)
* pieprz kajeński (pół łyżeczki)
* sól (pół łyżeczki)

Kawałki kurczaka, które obtoczyliście we wcześniej prezentowanym cieście należy teraz dokładnie obsypać panierką. Polecamy użyć do tego zamykanego pojemnika, do którego wkładamy mięso oraz wsypujemy wspomnianą panierkę. Kilka energicznych wstrząśnięć i jesteśmy gotowi do smażenia.

Do smażenia polecamy użyć frytkownicy. Robimy to na tzw. głębokim oleju, wcześniej mocno rozgrzanym. Proces trwać będzie kilka minut, aż całość nabierze ciemnozłotego koloru. Zależnie od rodzaju mięsa: udka, skrzydełka, filet; smażenie trwać będzie się skracało bądź wydłużało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *