0

Piwo dobre dla naszego zdrowia! Naukowcy nie mają wątpliwości

Share

Kto nie lubi wieczorem machnąć sobie 'małe z pianką”? Okazuje się, że w piwie znajduje się kilka składników, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm.

Uwaga, na pewno obalić trzeba jeden z podstawowych mitów. Nie chodzi tutaj o Witaminę B12, której w piwie jest około 3% DV. Aby zapewnić dzienne zapotrzebowanie potrzebowalibyśmy wypić całą masę browarków, a to już zdecydowanie nie byłoby dla nas zdrowe.

Poszukajmy zatem innych pozytywów.

Korzyści dla serca

Są badania z których wynika, że lekkie bądź umiarkowane spożycie piwa (i alkoholu w ogóle) może obniżać ryzyko chorób serca. Według naukowców dwa piwka dziennie (w przypadku mężczyzn) poprawiło właściwości przeciwutleniające HDL (dobrego cholesterolu).

Poziom cukru we krwii

Okazuje się, że piwo może mieć też zbawienny wpływ na kontrolę poziomu cukru we krwi, co jest ogromnym problemem osób walczących z cukrzycą.

Kilka badań wykazało, że lekkie lub umiarkowane spożycie alkoholu wydaje się zmniejszać insulinoodporność – czynnik ryzyka cukrzycy – a także ogólne ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Warto jednak podkreślić, że nadmierne spożywanie alkoholu może działać zupełnie odwrotnie i zwiększać ryzyko cukrzycy.

Ryzyko demecji

Tu może być największe zaskoczenie. Zdaniem wielu naukowców badających wpływ piwa na nasz organizm, napój ten może przyczynić się do znacznego obniżenia ryzyka demencji. Tutaj jednak podobnie jak w przypadku cukru, mowa o umiarkowanym spożyciu, a nie upijaniu się.

Źródło: Healthline.com