Przymusowe szczepienia dzieci?! Jest stanowisko ministerstwa

Przymusowe szczepienie przeciwko Covid-19 dzieci w wieku 5-12 lat?! Rzecznik Ministerstwa zdrowia głos w sprawie.

Program szczepień przeciw koronawirusowi wciąż trwa na całym świecie, a czwarta fala pandemii zbliża się wielkimi krokami. Dotychczas w Polsce dzieci w wieku 5-12 lat nie przyjmowały preparatu przeciw Covid. Niedługo to jednak może się zmienić.

W środę 25 sierpnia rzecznik Ministerstwa Zdrowia Wojciech Andrusiewicz poinformował, że szczepienie dzieci w tej grupie wiekowej jest związana z wynikami badań.

Rekomendacja szczepienia przeciw COVID-19 dzieci w wieku 5-12 lat jest ściśle związana z wynikami badań. Powinny się one zakończyć do końca września, potem rekomendacje wyda Europejska Agencja Leków – powiedział Andrusiewicz.

Andrusiewicz podkreślił, że według badań szczepionka dla tej grupy wiekowej jest równie skuteczna, jak szczepionka dla grupy 12-17 lat.

Z pierwszych sygnalnych informacji, które otrzymujemy, chociażby od prezesa Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, wynika, że szczepionka dla tej grupy wiekowej jest równie skuteczna, jak szczepionka dla grupy 12-17 lat, tzn. skuteczność jest w granicach 100 proc., tzn. że jest ona wyższa przynajmniej o 10 proc niż dla osób dorosłych – dodał.