Rosja gotowa anektować Białoruś?! Jest jasne stanowisko Łukaszenki

Nie milkną echa spotkania Aleksandra Łukaszenki z Wladimirem Putinem, które odbyło się w rosyjskim mieście Soczi. Jak wiadomo, rozmowy przywódców obu państw trwały blisko 6 godzin. Czy to planowanie aneksji Białorusi przez Federację Rosyjską?

Jak zawsze w takich sytuacjach eksperci i komentatorzy opierają swoje teorie wyłącznie na plotkach, które często nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Tym razem sprawę postanowił skomentować sam zainteresowany, czyli prezydent Białorusi.

Jesteśmy suwerennym i niezależnym państwem. Dziś świat zmienił się tak bardzo, że mówi się, że Białoruś powinna stać się częścią Rosji, a Rosja powinna stać się częścią Białorusi, albo powinniśmy się jakoś połączyć, tworząc zjednoczone organy państwowe… Świat zmienił się tak bardzo, że po prostu głupio byłoby nawet działać w tym kierunku – mówił Łukaszenka.

Według przywódcy Białorusi takie rozwiązanie nie jest potrzebne, ponieważ obecnie trwają wzmożone rozmowy na temat poprawienia relacji Białoruś – Rosja.

Będąc suwerennym, niezależnym państwem, możemy zbudować taki system stosunków, który będzie silniejszy niż relacje poszczególnych terytoriów w samej Federacji Rosyjskiej – stwierdził.