0

Skażone mięso w Polskich sklepach! Sprawdź, gdzie i jakie produkty

Share

Uwaga, jeśli właśnie zakupiłeś w sklepach Biedronka bądź Lidl sznycle z kurczaka „Kraina Mięs” natychmiast wyrzuć je do kosza! Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie, ponieważ produkty zawierają bakterię salmonelli!

Jak informuje GIS w 2 z 5 próbek produktu „sznycel z fileta z piersi kurczaka 300g” wykryto salmonellę. To bardzo poważne ostrzeżenie, ponieważ jest to bakteria, która może wywołać bardzo bolesne konsekwencje.

Początek objawów choroby występuje 6 – 72 godzin (zwykle 12-36 godzin) po zakażeniu się Salmonellą, a choroba trwa 2 – 7 dni. W niektórych przypadkach, szczególnie u dzieci i pacjentów w podeszłym wieku, choroba może być niebezpieczna w związku z odwodnieniem, które może stać się ciężkie i zagrażające życiu – czytamy w portalu Medonet.pl

Zakład Animex Kutno już dostał informację o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w sznyclach z kurczaka i rozpoczął procedurę wycofywania niebezpiecznego produktu z rynku, czyli ze sklepów Biedronka i Lidl, dla których jest dostawcą. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.
Numer partii: 2272003053

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy – czytamy w oficjalnym stanowisku GIS.