Marynowane warzywa są niebezpieczne dla zdrowia? Naukowcy nie mają wątpliwości. Zwiększają ryzyko raka o 50 proc.!
Naukowcy już od dawna twierdzą, że spożywanie pewnych produktów mogą zwiększyć ryzyko zachorowań na raka. Wśród nich m.in. czerwone mięso i alkohol. Teraz do tej listy trafiają również … marynowane warzywa!
Naukowcy z japońskiego Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem przez 11-lat przeprowadzali badania w tej sprawie. Według wyników opublikowanych w ”American Association for Cancer Research”, jedzenie marynowanych produktów może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka żołądka nawet o 50 proc. W przypadku mężczyzn ryzyko zachorowania wynosi 1 na 500 rocznie, u kobiety 1 na 1300 osób.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) także uznała proces marynowania za “potencjalnie kancerogenny”. Wszystko przez negatywne działanie octu na komórki krwi oraz bogactwo soli.
Zrezygnować ze spożycia marynowanych i konserwowych warzyw powinny szczególnie osoby z insulinoopornością, cukrzycą, nadciśnieniem, , wrzodami żołądka i dwunastnicy, anemią oraz osoby z problemami trawiennymi.