Ta witamina może chronić przed rakiem jelita grubego! “Coraz więcej dowodów”.
Jak informuje wersja online pisma “Gastroenterology” witamina D może chronić przed rakiem jelita grubego. Naukowcy m.in. z Dana-Farber Cancer Institute obserwowali spożycie produktów zawierających witaminę D w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Ich zdaniem jest coraz więcej dowodów na związek między witaminą ryzykiem śmiertelności z powodu raka jelita grubego u młodszych osób.
Witamina D wykazała aktywność w walce z rakiem jelita grubego w badaniach laboratoryjnych. Ponieważ niedobór witaminy D stale rośnie w ciągu ostatnich kilku lat, zastanawialiśmy się, czy może to przyczynić się do wzrostu liczby zachorowań na raka jelita grubego u młodych osób – powiedział dr Kimmie Ng, dyrektor Young-Onset Colorectal Cancer Center w Dana-Farber.
Od 1989 roku w badaniach wzięło udział 94 205 kobiet w wieku od 25 do 42 lat. Według wyników całkowite spożycie witaminy D wiązało się ze znacznie zmniejszonym ryzykiem o wystąpienia raka jelita grubego i polipów do 50 roku życia.
Nasze wyniki dodatkowo potwierdzają, że witamina D może być ważna u młodszych osób dorosłych dla zdrowia i prawdopodobnie w profilaktyce raka jelita grubego – mówi dr Kimmie Ng.