0

Zaskakujące wyniki badań! Ta witamina chroni przed rakiem

Share

Według najnowszych badań ta witamina może chronić przed rakiem jelita grubego. Naukowcy twierdzą, że to jest coraz więcej dowodów.

Jak informuje wersja online pisma “Gastroenterology” witamina D może chronić przed rakiem jelita grubego. Naukowcy m.in. z Dana-Farber Cancer Institute obserwowali spożycie produktów zawierających witaminę D w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat. Ich zdaniem jest coraz więcej dowodów na związek między witaminą ryzykiem śmiertelności z powodu raka jelita grubego u młodszych osób.

Witamina D wykazała aktywność w walce z rakiem jelita grubego w badaniach laboratoryjnych. Ponieważ niedobór witaminy D stale rośnie w ciągu ostatnich kilku lat, zastanawialiśmy się, czy może to przyczynić się do wzrostu liczby zachorowań na raka jelita grubego u młodych osób – powiedział dr Kimmie Ng, dyrektor Young-Onset Colorectal Cancer Center w Dana-Farber.

Od 1989 roku w badaniach wzięło udział 94 205 kobiet w wieku od 25 do 42 lat. Według wyników całkowite spożycie witaminy D wiązało się ze znacznie zmniejszonym ryzykiem o wystąpienia raka jelita grubego i polipów do 50 roku życia.

Nasze wyniki dodatkowo potwierdzają, że witamina D może być ważna u młodszych osób dorosłych dla zdrowia i prawdopodobnie w profilaktyce raka jelita grubego – mówi dr Kimmie Ng.